IP

IP klassning eller kapslingsklassning för led arbetsbelysning är ett hett ämne.
Många lampor klassificeras på ett felaktigt sätt samtidigt som många konsumenter missuppfattar beteckningarna och vad dom betyder. Det är inte alltid lätt att kontrollera om en IP67 eller IP68 klassad lampa verkligen håller vad den utlovar. Området gällande IP-klass för arbetsbelysning är otroligt diffust och de flesta återförsäljare följer tillverkarnas rekommendationer till punkt och pricka. Det kan skilja sig en del mellan testerna dessutom, d.v.s att ett standard test för IP67 modifierats något för att lampan ska klara testet utan några anmärkningar.

Den första siffran efter IP motsvarar hur effektivt lampans skydd är mot beröring och inträngande föremål medan andra siffran motsvarar hur effektivt skyddet är mot inträngande vatten. Inget vatten får tränga in i en sådan mängd eller på ett sådant ställe att tillfredsställande drift påverkas eller säkerheten äventyras. Trots detta är det inte ovanligt att många lampor inte tål vissa arbetsmiljöer även om lampan enligt specifikationerna egentligen ska klara detta. Skillnaden mellan testerna av IP67 och IP68 märkning är att en lampa under 30 minuters tid blivit nedsänkt i ett djup av 1 m till skillnad mot att lampan blivit nedsänkt i ca 3 m djup.

Det kanske inte betyder så mycket att en lampa sänkts ned 2m djupare vid första anblick men det gör det faktiskt. Lamporna som klarar IP68 har bättre tätning överlag och är utformade för att bättre tåla tuffa arbetsmiljöer.

Leave a Reply